מאז ומתמיד לימדו אותנו שיש 4 עונות לשנה: סתיו, חורף, אביב וקיץ. יש עובדים רבים במשק שכבר יודעים שיש הרבה יותר מ- 4 עונות בשנה ומדובר בענין מהותי בכל מה שקשור למערכת היחסים בין מעסיק למועסק.
אז איך זה משפיע בפועל?
במשק הישראלי יש כל מיני סוגי עובדים. יש עובד שעתי יש עובד במשכורת ויש גם עובד עונתי.
הפעם נעסוק בעובד העונתי.
מיהו עובד עונתי?
עובד עונתי הוא מי שמועסק אצל המעסיק רק בעונה מסוימת בשנה, למשל: עובדים בענף החקלאות המועסקים בקטיף, עובדי קייטנות, מצילים בעונת הרחצה, עובדי מלון בעונת התיירות ועוד.
האם דיני העבודה חלים גם על עובד עונתי?
מאחר שעובד עונתי מועסק במשך תקופה קצרה יחסית בשנה ויש זכויות שהן תלויות ברצף העסקה נשאלת השאלה מה דינו של העובד העונתי.
העובדה שעובד עונתי מועסק לעונה אינה שוללת ממנו הגנות מכוח חוקי המגן, צווי הרחבה, ופסיקות בתי הדין לעבודה, ואלו חלים גם עליו ומקנים לו אוסף זכויות.
מה מוגדר כעונה?
עובד עונתי הוא עובד שאינו מועסק במשך כל השנה אלא בעונה מסויימת שבה נצרכת עבודתו.
לפי סעיף 1 (א) לחוק פיצויי פיטורים "עונה" מוגדרת כתקופה הנמשכת 3 חודשים רצופים בשנה, שבהם עבד העובד לפחות 60 יום. הוי אומר שלענין חוק פיצויי פיטורים העובד הינו מי שעבד 3 חודשים רצופים בשנה שמתוכם עבד לפחות 60 יום.
בנוסף לפי החוק מי שעבד שתי עונות במהלך שנתיים רצופות אצל מעסיק אחד או במקום עבודה אחד, ופוטר יהיה זכאי לקבל פיצויי פיטורים בגין כל התקופה בה עבד (סעיף )1א) לחוק פיצויי פיטורים), כלומר יש לו רצף.
לשם השוואה- באופן כללי הזכות לפיצויי פיטורין למי שאינו עובד עונתי היא רק לאחר השלמת שנת עבודה! כך שהעובד העונתי מקבל הטבה שעונה אחת מזכה אותו כאילו עבד שנה. (סעיף 12(א) לחוק פיצויי פיטורים).
ושימו לב! לעובד העונתי קיימת גם זכות להתפטרות בדין פיטורין בתנאים מסויימים. לכן, עובד עונתי, שמתפטר מיוזמתו לאחר שהשלים 3 עונות עבודה וסיבת ההתפטרות היא שלא הובטחה לו עבודה רצופה באותו מקום עבודה, רואים אותו על פי חוק כאילו פוטר והוא זכאי לפיצויי פיטור (סעיף 11(ב) לחוק פיצויי פיטורים).
זאת אומרת, במקרה הנ"ל העובד העונתי יהיה זכאי לקבל פיצויי פיטורין בגין התקופה שהועסק בה אצל המעביד.
איך מחשבים את שיעור הפיצויים לעובד עונתי?
גם חישוב פיצויי הפיטורים המגיעים לעובד העונתי מחושב לפי העיקרון הבסיסי של עובד שהשלים שנת עבודה. כך לדוגמא עובד שעתי מקבל פיצויי באופן יחסי לשעות עבודתו ועובד במשכורת יקבל פיצויים באופן יחסי ובהתאם למשכורת החודשית.
האם לעובד העונתי יש זכות לחופשה שנתית ?
זכות משמעותית של חוקי מגן בדיני עבודה היא הזכות לחופשה שנתית. כלומר, יציאה לחופשה במכסת ימים קצובה ועל חשבון המעסיק.
סעיף 2 לחוק חופשה שנתית קובע כי "כל עובד זכאי לחופשה שתינתן לפי הוראות חוק זה". מלשון החוק ולפיה "כל עובד זכאי" לומדים שכל עובד זכאי לזכות לימי חופשה לרבות עובד עונתי.
מהי מכסת ימי החופשה של העובד העונתי?
ההגיון אומר שהעובד זכאי לחופשה שנתית באופן יחסי למספר ימי עבודתו, אבל כדאי לדעת כי בסעיף 3 (ג) לחוק חופשה שנתית נקבע כי "עובד אשר הקשר המשפטי בינו לבין המעסיק קיים רק בחלק משנת העבודה, והעובד עבד בתוך אותו חלק בשנה לפחות 240 ימים – יהיה מספר ימי החופשה שלו כאמור בסעיף 3(א) לחוק".
זאת אומרת שעובד עונתי שמועסק במשך 240 ימים בשנה יהיה זכאי למלא מכסת ימי החופשה השנתית!
מה יקרה במקרה של עבודה פחות מ 240 ימים בשנה? במקרה כזה העובד יהיה זכאי לקבל רק את החלק היחסי מתוך מספר מלוא ימי החופשה.
האם עובד עונתי זכאי לדמי הבראה?
המקור לזכות לדמי הבראה הוא בצו הרחבה . צו ההרחבה בעניין דמי ההבראה קובע כי יש צורך במינימום ותק אצל המעסיק כדי לזכות לדמי הבראה. המינימום הוא שנת עבודה ואין החרגה לענין מי שעובד פחות משנה. ממילא עובד עונתי לא זכאי להבראה וכך גם נקבע בפסיקה.
האם עובד עונתי זכאי לדמי נסיעות?
המקור לזכות לדמי נסיעות הוא בצו הרחבה. צו ההרחבה חל כמעט על כלל העובדים במשק. מי שהוחרג מהצו הם מועסקים במפעלים מוגנים. מכאן נובע שגם עובד עונתי יהיה זכאי לדמי נסיעה בסכומים ובתנאים הקבועים בחוק.
מה דינו של עובד עונתי קבוע?
יש עובדים עונתיים שמעמדם הוא "עובד עונתי קבוע". מדובר בעובדים שמועסקים אצל אותו מעסיק באופן קבוע בעונה הנדרשת. לדוגמא עובד קטיף שמועסק בעונת הקטיף שנה אחר שנה. מדובר בעבודה שיש בה הסתמכות של המועסק כמו עובד בתקופה קצובה שהחוזה עימו מחודש בתום התקופה הקצובה.
מטבע הדברים יש התחשבות בקביעות כדי לגזור את זכויות העובד. כך למשל עובד עונתי שצבר 3 תקופות עונתיות והמעסיק סרב לקלוט אותו כעובד קבוע יהיה זכאי לדמי פיצויי פיטורין אם יבחר להתפטר מסיבה זו.
רוצים להיות מוגנים? השאירו פרטים ועו”ד אסתי וייסלר תיצור עמכם קשר בהקדם.
הערה: הכתוב אינו מהווה תחליף ליעוץ משפטי ו/או התייעצות עם מורה הוראה.
מה במקרה שלא הוכרה תאונת עבודה ולא שולמו פיצויי פיטורין וכן השמצות מצד המעסיק ופיטורין שלא כדין ואיך מקבלים זכויות רטרו
שלום וברכה,
תאונת עבודה שנדחתה- יש צורך בבחינת הנתונים ובהתאם לכך לשקול ערעור.
כבר טפלתי בערעורים שהצליחו ב"ה.
פיצויים פיטורין שלא שולמו ובהנחה שזה אי תשלום בניגוד לדין יש לפנות למעסיק ואם זה לא עוזר להגיש תביעה מתאימה.
כך גם לגבי יתר הטענות שיש כנגד המעסיק.
בכל מקרה חובה לקבל יעוץ פרטני מקצועי לפני כל צעד.
בהצלחה רבה.