דמי הבראה-כל מה שחשוב לדעת-חלק ג

בחלק א ובחלק ב ראינו מהם דמי הבראה ועסקנו גם בשווי הכספי שלהם.

כעורכת דין לעסקים, חשוב לי לתת הפעם דגשים שיעזרו לכם להבין דברים נוספים שקשורים בזכאות לקבלת דמי הבראה.

כבר הזכרנו ברמז כי דמי הבראה מלאים מגיעים רק למי שעובד במשרה מלאה.

מה לגבי עובד שעתי?

בדומה לעובד במשרה חלקית, גם הסכום שישולם לעובד שעתי יגזר באופן יחסי לשעות העבודה שעבד. לענין זה יש לזכור כי לאחרונה חל שינוי בשעות העבודה לשבוע ויש לכך השפעה לענין חישוב צבירת שעות העבודה.

החל מאפריל 2018 שעות עבודה לשבוע מלא הינן 42 שעות לעומת 43 שעות עבודה לשבוע בתקופה שלפני אפריל 2018.

שעות עבודה חודשיות החל מאפריל 2018 הינם 182 שעות לחודש  ולתקופה שלפני אפריל 2018 שעות העבודה החודשיות הינן 186. הנתונים הללו מתייחסים למשרה מלאה וחישוב חלקי המשרה יעשה באופן יחסי לנתונים הנ"ל. זאת אומרת נחשב את סך השעות שצבר העובד ונחלק במספר השעות למשרה מלאה. כמובן שהחישוב הוא שנתי…..אבל בואו נשאיר משהוא גם לרואה החשבון ….

 

איך אדע כמה מגיע לי לקבל כדמי הבראה?

עובד שהתחיל לעבוד ב     1.1.2018  ובמקום עבודתו משלמים ביוני את דמי ההבראה-  ביוני  2018 ההוא אינו  זכאי לדמי הבראה מאחר וטרם השלים שנת עבודה מלאה. לעומת זאת ביוני 2019 הוא ישלים שנה וחצי. ככה שדמי הבראה 2019 שישולמו לו ביוני 2019 יהיו  5 ימים בגין שנה ראשונה ו3 בגין מחצית השנה השני הובסה"כ 8 ימים. אם מדובר במשרה מלאה הסכום שיתקבל הוא מכפלה של 8 ב 378 ש"ח. זוכרים? דמי הבראה 2019 ליום הם 378 ש"ח במגזר הפרטי.

עובד שהתחיל לעבוד ב1.6.2017 יקבל ב 1.6.2019 דמי הבראה כמו ותק שלך שנתיים. כלומר  מכפלה של 6 ימים ב 378 ₪.

אבל לפני שאתם מתחילים לספור את השקלים חשוב שתדעו כי דמי ההבראה שתקבלו הינם ברוטו ולא נטו. מה זה אומר? זה אומר שמדי ההבראה יורידו לכם מס הכנסה (למי שמגיע לתקרה) , דמי ביטוח לאומי ומס בריאות.

האם דמי הבראה נכללים כמרכיב לצורך צבירת זכויות פיצויי פיטורין ופנסיה?

הרכיבים הנכללים לצורך חישוב פיצויי פיטורין מופיעים ב "תקנות פיצויי פיטורים". בהתאם לתקנות רכיבי השכר שילקחו בחשבון לצורך חישוב הפיצויים הם: שכר היסוד, תוספת ותק, תוספת יוקר מחייה, תוספת משפחה, תוספת מחלקתית ותוספת מקצועית. זאת אומר שדמי הבראה אינם מובאים בחשבון לצורך פיצויי פיטורין.

גם לענין "פנסיה חובה" רלוונטיים אותם רכיבים שמנינו למעלה לענין פיצויי פיטורין. הוי אומר שדמי הבראה אינם משפיעים על גובה ההפרשות לפנסיה. יש לזכור שיש זכויות נוספות בסיום יחסי עובד מעביד.

מה לגבי מימון נופש ע"י המעסיק במקום תשלום דמי הבראה?

זו כרים שבעבר העובד היה זכאי לתשלום דמי ההבראה כנגד הצגת קבלות? כיום מעסיק רשאי  לממן נופש לעובדיו אולם עליו להודיע על כך מראש לעובד ולקבל את הסכמתו.  במקרה שהמעביד הודיע מראש והעובד הסכים ועלות הנופש הממומנת ע"י המעסיק נמוכה מסכום דמי ההבראה על המעביד להשלים לעובד את ההפרש.

 

נקודות שחשוב לדעת:

דמי הבראה היא זכות של העובד וחובה של המעסיק ובלשון המשפטית היא נקראת "זכות קוגנטית". המשמעות היא שבדומה לשכר מינימום העובד אינו רשאי לוותר על זכותו לדמי הבראה או על חלק מהם. במקרה שעובד נאלץ להסכים על ויתור שכזה הסכמתו אינה תקפה, תהא סיבת ההסכמה אשר תהא. היא תשלום דמי הבראה מהווה עבירה על החוק!

נקודה מעניינת נוספת היא ענין ההתיישנות. במדינת ישראל כל זכות כפופה למושג שנקרא "התיישנות" בדרך כלל תקופת ההתיישנות היא שבע שנים אבל יש לכך חריגים. כך למשל בעבר היתה התיישנות בדמי הבראה למשך שנתיים. כלומר, עובד שלא קיבל דמי הבראה היה זכאי לתבוע רק עבור שנתיים. ענין זה שונה לטובת העובד וכיום ההתיישנות היא שבע שנים, כך שעובד יכול לתבוע דמי עבור עבור עד שבע שנים מהמועד שהיה זכאי לקבל את דמי ההבראה.

כעורכת דין שמייצגת  בדיני עבודה אני רואה שיש לכך משמעות הן לגבי העובדים- שזכאים היום ליותר והן לגבי המעסיקים- שנאלצים לשלם היום הרבה יותר בתביעות לדמי הבראה.

עובד שלא קיבל דמי הבראה עבור שנים קודמות, יכול לתבוע את המעסיק בדיעבד עבור עד 7 שנים מהמועד שהיה צריך לקבל את דמי ההבראה. הדבר נכון גם עבור עובדים שפוטרו או התפטרו.

מה לגבי עובדת ששהתה בחל"ד- חופשת לידה?

חופשת לידה נחשבת כתקופת עבודה לצורך צבירת ותק לדמי הבראה. עובדת שנמצאת בחל"ד בתקופה שבה משולמים דמי הבראה במקום עבודתה תקבל את דמי ההבראה באותו חודש יחד עם העובדים האחרים.

לעומת זאת, חל"ת (חופשה ללא תשלום) אינה נצברת כחלק מהתקופה המזכה בדמי הבראה!.

מחפשים עו"ד לעסקים קטנים? מוזמנים ליצור קשר עם עו"ד אסתי וייסלר שהיא עורכת דין לעסקים גדולים וקטנים.

רוצים כלים שמותאמים לעסק שלכם? השאירו פרטים ועו”ד אסתי וייסלר תחזור אליכם בהקדם.

הערה: הכתוב אינו מהווה תחליף ליעוץ משפטי ו/או התייעצות עם   מורה הוראה.

השארת תגובה