תקופת חרבות ברזל מחייבת אותנו לשים לב לפרטים חדשים שסובבים אותנו. הרבה מהם סביב התנהלות כלכלית.
אני נשאלת רבות על סוגיית המשך הפעילות העסקית. מעסיקים ועובדים תמהים מה נכון לתקופה הנוכחית.
התקופה אליה התגלגלנו גרמה ללא מעט עסקים לסגור את שעריהם או לפחות לצמצם את שעות הפעילות ומנגד אין רציפות בפעילות מוסדות הלימוד.
לצערי, עובדים ומעסיקים חושבים כי יקבלו פיצוי על אבדן ימי העבודה באמצעות פיצוי גורף.
יש לשים לב שהתקופה הנוכחית שונה בתכלית. בשעה ששורות אלו נכתבות אין חקיקה מסודרת בנושא ויש אמירות ברורות כי אין בכוונת הממשלה לחזור על מודל החל"ת של הקורונה.
אז מה ידוע לנו נכון לעכשיו?
יש לזכור כי כל חוקי העבודה שרירים וקיימים וזה פועל לשני הכיוונים- גם לחובת המעסיק וגם לחובת העובד. כך לדוגמא חשש וחרדה אינם סיבה להעדר ממקום העבודה שמותר לפתחו בהתאם להוראות פיקוד העורף. מנגד גם לא ניתן לפטר עובדים במחי יד וללא קיום התנאים שבחוק.
מהן האפשרויות העומדות למעסיק ולעובד?
ניתן להוציא עובדים לחל"ת. שימו לב הוצאה לחל"ת מחייבת הסכמה של העובד ותשלום מביטוח הלאומי מותנה במינימום של 30 יום. נתון נוסף שיש לקחת בחשבון הוא שקייימת סבירות כי ימי חופשה צבורים יקוזזו. הזכאות חלת מותנית גם בתנאי זכאות לדמי אבטלה כמו תקופת אכשרה ויתרת ימים.
נקודה נוספת היא העובדה שהוצאה לחל"ת ללא הסכמה עשויה להוות פיטורין על כל המשתמע מכך. כלומר יש לבצע שימוע, לתת הודעה מוקדמת לבצע גמר חשבון וכדו'. מנגד לא בהכרח משתלם לעובד להגיע למצב של העדר הסכמה ופיטורין.
בנוסף ניתן להשתמש בימי חופשה צבורים.
האם ניתן לצבור זכויות בתקופת החל"ת?
בתקופת חל"ת נצברים 14 ימים בלבד לוותק פיצויים שאר הזכויות אינם נצברות למעט העובדה כי ממשיכים להתקיים יחסי עובד מעביד למשך תקופת החל"ת.
האמור אינו מהווה תחליף ליעוץ משפטי.