זכות מעסיק לדרוש בדיקה רפואית מטעמו

אם אתם שכירים או מעסיקים הפוסט הזה בדיוק בשבילכם.

אחת הזכויות הקיימות לעובד היא הזכות לימי מחלה על חשבון המעסיק. אחד התנאים למימוש הזכות הוא הצגת אישור מחלה. עד היום היה מקובל שאישור המחלה מקנה זכות לימי מחלה. לאחרונה ניתן פסק דין תקדימי שיוצר מהפיכה בענין הזה.

פסיקה תקדימית: מעסיק רשאי לדרוש מעובד חולה לעמוד לבדיקה רפואית מטעמו

בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב קבע כי מעסיק רשאי לבדיקת רופא מטעמו, בנסיבות מיוחדות. לפי הפסיקה מעסיק רשאי לדרוש מעובדים שהציגו אישור מחלה מקופת החולים לעבור בדיקה רפואית מטעמו. ההחלטה נוגעת לשינוי חקיקה שנכנס לתוקפו ביוני 24. בהתאם לשינוי, עובדים יכולים להנפיק לעצמם אישורי מחלה באופן דיגיטלי. אלו אישורים ללא בדיקת רופא. הם מוגבלים ל 10 ימים בשנה (ולא יותר מ-4 פעמים בשנה).

הזכות הזו של העובד עלולה לפגוע במעסיק. היא נותנת חירות לעובד לנצל ימי מחלה גם במקרה שהוא לא באמת חולה. מדובר למעשה בהנפקת אישור מחלה באופן עצמאי על ידי העובד. אין בקרה של גורם רפואי מקופת החולים בה הוא חבר.

הפסיקה ושינוי החקיקה

השופט כאמל אבו קאעוד הדגיש כי לאור שינוי החוק, אין עוד מקום להבחין בין תעודת מחלה שהונפקה על ידי קופת חולים לבין תעודה שהונפקה על ידי גורם רפואי אחר, וכי אבחנה זו הפכה ל"מלאכותית ואינה עוד בתוקף".

בהתאם, פסק השופט כי יש להרחיב את תחולת התקנה המתירה בדיקה מטעם המעסיק. עד היום היתה הגבלה ולא היה ניתן לבצע בדיקת רופא מטעם המעסיק לאישור מחלה  מקופת החולים. לפי הפסיקה התקדימית, במקרה של אישור רפואי שניתן ללא בדיקה רפואית בפועל ניתן לדרוש בדיקה מטעם המעסיק ולהתנות את ימי המחלה בבדיקה הזו, וזאת בנסיבות מיוחדות.  הוא הדגיש כי תעודת מחלה אינה כוללת מידע רפואי מפורט על מצבו של העובד, וכתוצאה מכך, המעסיק נותר באפלה בנוגע למהימנותה.

עובדות המקרה:

בית הדין התייחס למקרה ספציפי . העובדת הפסיקה לבא לעבודה. היא קבלה הזמנה לשימוע ואז הנפיקה אישורי מחלה וחדלה להגיע. המעסיק חשד כי היא עובדת במקביל אצל מתחרה. הוא ביקש לזמנה לבדיקה רפואית מטעמו – אך היא סירבה. השופט קבע כי בנסיבות אלה, לעובדת לא עומדת הזכות לסרב לבדיקה. לטענתו, התנהלותה עוררה חשד ממשי לניצול לרעה של אישור המחלה. היא למעשה כפתה על המעסיק הארכה של יחסי העבודה.

ייצוג נחוש

עוד נקבע כי מתן התראה של 24 שעות להתייצבות אצל רופא מטעם המעסיק הינה סבירה, בייחוד במקרה הספיציפי שבו העובדת הוזמנה להיבדק אצל רופא בעיר מגוריה, כשלטענתה היא שוהה בביתה.

משמעות הפסיקה

פסיקה זו שכרגע נתנה על ידי ערכאה נמוכה יוצרת מהפיכה בכל הקשור למימוש ימי מחלה. הפסיקה מאפשרת למעסיקים לוודא שהזכות אינה מנוצלת לרעה. כעורכת דין שמייצגת גם עובדם וגם מעסיקים אני נתקלת לא פעם בדילמות בענין. אני נשאלת האם המעסיק רשאי לבדוק את נכונות האישור על ידי בדיקה מטעמו. פסיקה זו היא סנונית ראשונה. לטעמי היא מנסה לעשות צדק בעידן שבו הטכנולוגיה מאפשרת לעשות שימוש לא ראוי במסמכים.

האמור אינו מהווה תחליף ליעוץ פרטני

 

השארת תגובה